brainwave

Artikel & Video

#business development

Krachtig Business-Chassis voor MKB

De meeste MKB ondernemers werken hard om een stabiel en winstgevend bedrijf te bouwen. In onze sterk concurrerende wereld van vandaag wil elke ondernemer die ik spreek graag meer klanten, meer omzet en meer winst. Er wordt dan ook door de meesten veel tijd, energie en marketingbudget ingezet om zoveel mogelijk klanten aan te trekken. En elk jaar wordt de balans opgemaakt: totale verkoop minus de kosten = winst.

Video afspelen
Video ActionCOACH 5-Ways Formule (Engels)

Wat de meeste ondernemers vergeten …

Als de winst tegenvalt zie je meestal twee reacties van een ondernemer: er wordt geprobeerd de omzet te verhogen en er wordt gekeken hoe er kosten bespaard kunnen worden. Maar wat we vaak vergeten is dat klanten, omzet en winst geen knoppen zijn waar je aan kunt draaien. Want klanten, omzet en winst zijn het resultaat van andere drijvers:

 • Klanten zijn het resultaat van het aantal leads dat je converteert naar ‘kopers’.
 • Omzet is het resultaat van het aantal kopers x het aantal keer dat ze bij jou kopen x het gemiddeld bedrag dat ze besteden.
 • Winst is het resultaat van je omzet x je winstmarge.

De 5 drijvers die invloed hebben op klanten, omzet en winst

De drijvers van klanten, omzet en winst zijn de knoppen waar je wél aan kunt draaien. De 5-Ways Formule kent 5 van zulke drijvers:

 1. Het aantal Leads
 2. Het conversie % (van lead naar koper)
 3. Het gemiddelde Verkoopbedrag per transactie
 4. Het # Transacties per klant
 5. De winstmarge op producten en diensten.

Een rekenvoorbeeld

In onderstaand rekenvoorbeeld gebruiken we een heel eenvoudige formule om de drijvers die we net hebben besproken te vermenigvuldigen. Merk op dat we drijvers vermenigvuldigen in plaats van ze gewoon op te tellen. Dat cumulatieve effect zorgt voor de enorme impact van deze formule.

 • Leads x Conversiepercentage = Klanten
 • Klanten x Gem. Waarde/verkoop x Aantal Transacties = Omzet
 • Omzet x Winstmarges = Winst

De 5-Ways formule van een fictief bedrijf

In ons fictief bedrijf hebben we de volgende getallen bepaald:

 • 4.000 leads x 25% conversie = 1000 klanten
 • 1000 klanten x € 100 x 2 transacties = € 200.000 omzet
 • € 200.000 x 25% winstmarge = € 50.000 winst

 

In ons fictieve bedrijf wordt dus één op de vier prospects omgezet in betalende klanten. Die klanten kopen gemiddeld twee keer per jaar € 100 per transactie en je hebt een winstmarge van 25% op een omzet van € 200.000. Je totale winst voor een jaar is € 50.000.

Wat is het effect als we de getallen van de drijvers verhogen?

Wat kun je doen als je wilt groeien? Als je meer klanten, omzet en winst wilt? Laten we kijken wat er gebeurt als je de komende tijd de resultaten op elk van de vijf drijvers met slechts 10 procent zou verhogen:

 • 4.400 leads x 27,5% = 1.210 klanten
 • 1210 klanten x € 110 x 2.2 = € 292.820 omzet
 • € 292.820 x 27,5% = € 80.525,50 winst

 

Als je de cijfers goed bekijkt, zie je dat met een marginale toename van 10%, het effect op de winst enorm is: 61% toename. Dus stel dat je elke drijver elke maand met 1% zou verhogen. Dan heb je al na 10 maanden 61% meer winst gerealiseerd! Wat zou je met die extra winst allemaal kunnen doen dit jaar?

Geen ingewikkelde wiskunde

De 5-Ways formule is geen ingewikkeld getallen spel. Het is gewoon op een andere manier naar je bedrijf kijken en werken met een reeks cijfers die in elk bedrijf een rol spelen. En denk je dat 10 procent indrukwekkend is? Reken zelf eens uit hoe de cijfers eruit zien als je elke drijver met 30%, 50% of zelfs met 100% verhoogt. Ik kan me niet voorstellen dat je daar niet hebberig van wordt ;)

GRATIS MKB Winst Benchmark

Benieuwd naar jouw mogelijkheden om 61% meer winst te maken? Er zijn letterlijk honderden strategieën die je kunt inzetten om aan een of meer van de knoppen te draaien die zorgen voor meer klanten, meer omzet en meer winst. Stuur een terugbelverzoek en ik vertel je meer ...

Zo universeel en praktisch dat je denkt: “Waarom heb ik dat zélf niet bedacht?”

Deze manier van denken en doen is een bewezen krachtig concept dat de meeste MKB ondernemers over het hoofd zien. Maar wanneer je de tijd neemt om gericht specifieke strategieën te ontwikkelen voor elk van de 5 drijvers, zal het een exponentiële groei van je bedrijf teweeg brengen. Met ‘slechts’ een verhoging van 10% per drijver zal je winst met 61% toenemen. Het is niet meer en niet minder de eenvoud van een wiskundig fenomeen; het vermenigvuldigingseffect.

Wereldwijd beproefde methode van ActionCOACH

De wereldwijd 100.000+ blije en tevreden klanten van ActionCOACH Businesscoaches bewijzen dat deze formule écht werkt! Vaak sneller dan ze hadden verwacht. Terwijl jouw concurrenten waarschijnlijk in een eindeloze cyclus zitten om te proberen de omzet te verhogen en de kosten te verlagen om meer winst te realiseren, ken jij na het lezen van dit artikel vijf andere veel betere manieren om je winst te vergroten.

Keertje brainstormen?

Laat je succes niet afhangen van geluk; werk met lef en discipline aan je bedrijf en maak de juiste keuzes. Next-level ondernemen is daar één van …

Meer brainwaves ...

Ontvang ze gratis en automatisch in je mailbox ...

Meld je aan ...

voor brainwaves

Terugbelverzoek

Goed bezig!;) Want ik wil ook graag met jóu kennismaken ...

Laat je gegevens achter en ik bel je binnen 48 uur om even kort kennis te maken en (eventeel) een vervolgafspraak te plannen.